Tüm Hakları Saklıdır © 2017 - Ãsküdar Belediyesi Spor Kulübü
Eski Yunan´da ve Roma´da boks önemli sporlardan biriydi. Acımasız bir biçimde yapılan boks genellikle boksörlerden biri ölünceye kadar sürerdi. Bir süre yasaklansa da 18. Yüzyılın baÅlarında İngiltere’de yeniden ortaya çıktı. 1719´da James Fig, Londra´da bir ring kurarak hem ders verdi, hem de bütün rakipleriyle dövüÅtü. Çıplak yumrukla yapılan bu dövüÅlerin kuralları yoktu ve çok acımasız biçimde bazen saatlerce sürüyordu. 1866 yılında kurulan Amatör Spor Kulübü sayesinde eldivenle yapılan maçlar için kurallar getirildi. Böylece çaÄdaÅ boksun temelleri atılmıŠoldu.
Boks, en yorucu sporların arasında yer almaktadır. Boksörler antrenman yaparak karÅılamaya hazırlanırlar. Antrenmanlar bir baÅka boksörle yapılabileceÄi gibi kum torbası, ip atlama, kondisyon çalıÅmalarını da kapsayabilir.
DoÄru vuruÅ boksun temelini oluÅturur. Rakibe atılan yumruÄun eldivenin içinde iyice sıkılmıŠolması gerekmektedir. BaÅlıca vuruÅ biçimleri Åunlardır: doÄrudan vuruÅ, çengel vuruÅ, kroÅe vuruÅ ve aparküt vuruÅ. Bir boks maçı üç biçimde sonuçlanır. KarÅılaÅmada daha fazla puan alan boksör maçı sayıyla kazanır. Yere düÅtükten sonra 10 saniye içinde ayaÄa kalkamayan ya da raundun baÅında ringe yeniden dönemeyen boksör nakavt’la yenilmiÅ sayılır. Ring hakemi ya da doktor boksörün maça devam edemeyecek durumda olduÄuna karar verirse, rakibi karÅılaÅmayı teknik nakavt’la kazanmıŠolur.
Amatör karÅılaÅmalar kısadır ve bazen yalnızca ikiÅer dakikalık üç raunt sürer. Profesyonel maçlar ise, her biri üç dakikalık olmak üzere en çok 15 raunt yapılabilir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2017 - Ãsküdar Belediyesi Spor Kulübü